Hanna Grandert

Ett utryck som jag endast hört en person använda. En person som var mycket nära mig under lång tid.  Ett bra uttryck. Inte utnyttja nåågon som är snäll, ge lillfingret så tar den hela handen. Jag ville bara rida lite. Få lite ridhjälp, bärhjälp, dragkraft. Inte rida ryggen av. Till slut blev det så lite ridning så jag blev istället den där hästen. Som många red ryggen av. Så illa så det blev fysiskt och ledde till steloperation. Nu med skruvar i ryggen så börjar den villiga hästens rygg att sakta bli starkare och starkare.

Rid inte ryggen av en villig häst

Höjd: 50 cm  Bredd: 35 cm

Material: Broderi, päls.

 

Ett fritt broderi med texten: Rid inte ryggen av en villig häst. En mjuk, snäll och naiv häst som påminner om en dum åsna. Utan skygglappar. Vill klappa. Vill ge omsorg. Vill ge mat. Det går inte. Munnen sitter snett.

Vill rädda. Spring häst. Spring och bli den vildhäst du är menad att vara. Känn dig fri.

Hudlös

Höjd: 32 cm Bredd: 22 cm

Material: Kartong, torkmaskinsludd, papperslera, gips.

 

Tittskåp med ram av tvättmaskinsludd. Där i mörkret står en hudlös häst. Den stegrar sig. Ingen har möjlighet att sitta på dess rygg. Ingen kan rida ryggen av den villiga hästen. Den är fri.

Det yttre spelar ingen roll. Den skyddande pälsen kommer att sakta växa ut igen.

Otur

Höjd: 25 cm  Bredd: 30 cm

Material:  Gips, cyanotypi, lampa.

 

Jag har använt mig av cyanotypitekniken. Exponerat ett ljuskänsligt papper i solen. Text: Att rida ryggen av en villig häst. Likt en regnbåge omsluts texten av en hästsko. En hästsko som jag har fått av min allra bästa vän.

Likt vägarna vi slumpvist finner så har hästskon slumpat sig så, att befinna sig upp och ned. Istället för att finna lycka vid regnbågens slut så rinner från hästskon lyckan ut.

 

 

Matt matt

Höjd: 30 cm  Bredd: 45 cm

Material: Torkmaskinsludd, schackbräde i lera.

 

Detta schackbräde tillverkade jag för 20 år sedan. Hästhuvudet är tillverkat av tvättmaskinsludd. Lager på lager. Hår och hud blandat med damm och stoft från kläder.

Denna springare är lite klumpig i sammanhanget. Ofta två steg bak och ett åt sidan och in i någon och två steg bak igen. Mera tvätt. Mer skrik. Mer ljud. Mer tystnad . Mer ensamhet. Mer matthet. Schock matt. Schackmatt. Matt matt. 

Avriden rygg

Höjd: 25 cm

Bredd: 40 cm

Material: Gipsavgjutning av min steloperation, trä, hästskor.

 

Min avridna rygg. Ibland kan det vara skönt då det onda syns. Att det ska behöva gå så långt. Men sedan finns det en väg tillbaka. Den är det viktigaste. Med flera skruvar i ryggen och lite ommöblering så blir den starkare än någonsin. En stark ryggrad.

Att ha ryggrad. Övar på att framhålla ryggraden. Vill inte sakna ryggrad. Vara feg och ha dålig karaktär.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)