Hanna Grandert

I min resa att sluta vara bitter och att slänga bort offerkoftan för gott har jag skapat vissa verk för att komma närmare mitt mål. Detta är dokumenterat men filmen går inte att lägga ut här. Därför så missas mycket av mitt resonemang och mina vägar. Projektet slutar med att jag har på mig rosa strumpbyxor likt en kroppsstrumpa, och tar mig igenom en ett verk likt en portal. Jag hittade ett ställe på landet. Livsuniversitet. Där kände jag mig fri, lugn och hemma. Jag valde att genomgå min förvandling där. Jag kände mig redo. Det var lite läskigt att släppa taget om bitterheten. Jag var ett med den. Men djupdykningen i mig själv genom de olika skapelserna gjorde mig gladare. Tillfreds. Stoltare. En vän sa Varför är du bitter? Du ska ju vara stolt att du klarat allt detta. Sträck på dig! Rak i ryggen. Jag tryckte mig igenom den vassa och hårda tavlan, precis som en födelse och sedan skuttade jag ut på den vackra sommarängen likt en galopperande fri vildhäst.

Glöm inte

Höjd: 90 cm  Bredd: 50 cm

Material: Handduk, broderi.

 

GLÖM INTE ta av dig offerkoftan. Jag har fortsatt att brodera på ett gammalt verk i serien Hem ljuva hem. Jag har arbetat mycket med torkmaskonsludd då det bär på så många symboliska värden samt är ett utmanande material.

Småsaker som torkmaskinsludd kan bli så betydelsefulla för den ene. Att då med röd tråd pränta att offerkoftan ska tas av kan ta fokus till något mer livsviktigt.

Mina vänner

Höjd: 50 cm  Bredd: 70 cm

Material: Canvas, akryl, skinn, torkmaskinsludd.

 

Mina vänner. Det är inte ömsesidigt. Men dessa kvinnor är för mig så starka och coola och har betytt mycket för mig under olika delar av min uppväxt. Jag gjort som ett collage med skinn, som hudflagor. Med torkmaskinsluddet är tanken att jag ger en del av mig, mitt hår och hud och gamla trasor. Vi blir som ett med varandra. Och jag tar av deras styrka och budskap som jag bränt in på skinnbitarna. Jag blir så glad av att se alla dessa damer samlade, bara för mig. Det är inte lätt att tyda vilka som är på bilden för den oinvigde.

Dolly Parton: You are only poor if you choose to be.

Judy Garland: There´s no place like home.

Marilyn Monroe: I wanna be loved by you.

Julie Andrews: When the lord closes a door, somewhere he opens a window.

Carrie Fisher: You are my only hope.

Offerkoftan

Höjd: 90 cm  Bredd: 50 cm

Material: Canvas, akryl, torkmaskinsludd, kroppsstrumpa som jag använde då jag tog av mig offerkoftan.

 

Denna offerkofta har jag arbetat med under flera år. Jag har byggt på koftan efterson. Bundit torkmaskinsluddet med lim och tvinnat och rullat det i mina händer. Och gjort mönster i olika gråa nyanser. Jag sågade upp den stenhårda tavlan på mitten. Sedan hittade jag en bra plats för att använda den som en portal, för att bli pånyttfödd. Att ta av mig det tunga. Att bli en bättre person både för mig själv och för andra. Denna process dokumenterades och finns på film.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)